Meditatia

Meditatia poate fi considerata stare modificata a constiinţei si mijloc pentru a obtine modificarea constiintei. Specificul ei consta in concentrarea pe un obiect, asociata cu distragerea de la alte obiecte. Meditatia vizează cresterea gradului de atentie, pe evenimente, obiecte, sunete, etc. pe masura ce gradul de concentrare al atentiei creste, conflictele psihologice nerezolvate tind să iasa la suprafata, individul isi constientizeaza propriile limite si isi poate ameliora dezvoltarea sa psihologica.
Forme
Exista mai multe forme de meditatie, dintre care mentionam urmatoarele doua:
- meditatia prin concentrare – concentrarea spiritului pe anumite obiecte fizice sau psihice (un gand, un sentiment), excluzandu-le pe toate celelalte.
- meditatia prin perceptie interioara – care vizeaza cultivarea constiintei, atentiei, in raport cu ceea ce constituie viata curenta, experienta prezenta. In acest proces de antrenare a constiintei, individul ajunge sa-si raspunda la o serie de intrebari, pe nivele progresive de constiinta. In felul acesta se cultiva o stare de spirit activa, de permanenta deschidere, de traire a unei experiente complete in ceea ce priveste intregul complex de realitati mentale si fizice. Prin aceasta „atentie” se pot dezvolta gradat constiinta, concentrarea, intelegerea.
Sursa: www.autocontrol.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu